Je hebt een ongeluk gehad op het werk en nu zit je thuis met letselschade. Wat een pech! Gelukkijkerwijs bestaat er zoiets als een arbeidsongevallenverzekering. Deze dekt vaak de kosten die je maakt door het ongeluk. Maar welke kosten zijn dat precies?
Medische kosten, zoals de rekeningen van het ziekenhuis, therapie of medicijnen, die rechtstreeks voortvloeien uit het werkongeval, worden gewoonlijk gedekt. Maar denk ook aan de reiskosten voor het bezoeken van artsen of therapeuten. Het kan oplopen, dus dat is fijn om vergoed te krijgen!
Er is echter meer dan alleen de directe medische kosten. Heb je tijdelijk geen inkomen omdat je niet kunt werken? Of zijn er aanpassingen in huis nodig? Goed nieuws: ook dit soort kosten kunnen onder de dekking vallen van de verzekering. Ben je nieuwsgierig naar het complete overzicht en deskundig advies? Neem gerust contact met ons op en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn bij letselschade door een werkongeval.
Definitie van letselschade bij werkongevallen
Wanneer je tijdens het werk letselschade oploopt, spreken we van een werkongeval. Het kan hier gaan om fysiek letsel, maar ook psychische klachten die ontstaan zijn door een incident op de werkvloer. De impact van zo’n ongeval is vaak groot, niet alleen op je gezondheid, maar ook op je financiële situatie door bijvoorbeeld medische kosten of inkomstenverlies.
Geschiedenis en rechten bij werkongevallen
In Nederland is de positie van werknemers bij werkongevallen door de jaren heen steeds sterker geworden. Wetgeving zoals de Arbowet en de Zorgplicht van de werkgever beschermen je als werknemer. Hierdoor is de werkgever vaak aansprakelijk en verzekerd voor de gevolgen van arbeidsongevallen.
Kosten die worden vergoed na een werkongeval
De verzekering dekt diverse kostenposten na een werkongeval. Dit zijn zowel directe als indirecte kosten:
- Medische kosten: alle uitgaven voor behandeling en revalidatie die niet door de zorgverzekering worden gedekt.
- Misgelopen inkomen: compensatie voor inkomstenverlies tijdens het herstelproces.
- Reiskosten: uitgaven voor reizen naar ziekenhuis of therapeuten.
- Materiële schade: vergoeding voor beschadigde persoonlijke eigendommen tijdens het ongeval.
Het proces van schadevergoeding claimen
Na een werkongeval is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Volg deze stappen om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt:
- Ongeval melden: informeer direct je werkgever over het ongeval.
- Medische documentatie: verzamel bewijzen van je letsel en de behandeling.
- Advies inwinnen: schakel juridische hulp in om je rechten en opties te bespreken.
- Claim indienen: dien met behulp van je letselschadeadvocaat een schadeclaim in bij de verzekering van de werkgever.
Soorten werkgerelateerde letselschade
Letselschade opgelopen door werkongevallen kent verschillende vormen. Enkele voorbeelden zijn:
- Fysiek letsel: van breuken en kneuzingen tot langdurige aandoeningen.
- Psiychische schade: zoals stressgerelateerde klachten na een traumatische ervaring.
- Beroepsziekten: denk aan RSI of asbestose door jarenlange blootstelling op het werk.
- Werkvermogen: blijvende beperkingen die de kansen op de arbeidsmarkt verminderen.
Wanneer een letselschadeadviseur inschakelen?
Heb je te maken met letselschade door een werkongeval en ben je ondernemer? Dan is het verstandig om advies in te schakelen. Een specialist kan je helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid, en zorgt dat alle kosten die voor vergoeding in aanmerking komen in kaart worden gebracht en geclaimd.
Werken met MKB Letselschade betekent dat je kunt rekenen op deskundige bijstand door het hele proces heen, van het melden van het ongeval tot aan het realiseren van de schadevergoeding waar je recht op hebt. Als ondernemer moet je al genoeg borden hooghouden, laat de afhandeling van letselschade daarom aan ons over.